21 Haziran 2009 Pazar

İçerik Yönetim Sistemleri

CMS Nedir ?

Content Management System CMS olarak kısaltılmış ve Türkçesi “İçerik Yönetim Sistemi”dir. CMS Scriptler php, asp, aspx (.net) vs programlama dilleri ile yazılırlar. Php gibi programlama dilleri bilmeyenler için vazgeçilmezlerdir.
CMS scriptlerin kullanımıda kurulumları kadar basit ve kullanışlıdır. Admin (Yönetici) paneli bulunur ve site üzerindeki neredeyse bütün düzenlemeleri (tema düzenleme, güvenlik sağlama dahil) admin panelinden yapılabilir.
İnternet üzerinde CMS scriptler son gelişen teknolojiler ile dahada yaygınlaşmış ve kullanımıda bi o derecede artmıştır.
CMS Scriptler belli başlı kategorilerede ayrılmaktadırlar Portal Scriptler, Forum, Blog, Kişisel Site, E-Ticaret gibi
Öncelikle GNU/GPL Nedir?
Genel kamu lisansı, kaynak kodları açık, geliştirme ve kullanım serbesttir. Sitenin altından copyright yazar kısmını silmek ve ücretli satışı yasaktır.
Tanıtacağım scriptler büyük ölçüce GNU/GPL Lisansına sahiptir.
Database Nedir Hangilerinin Kullanımı Yaygındır ?
Database Türkçe olarak veritabanı olarak adlandırılmaktadır, siteniz ile ilgili yazılar üye bilgileri gibi bir çok bilgi burada barındırılmaktadır en yaygın olarak Mysql database kullanılmaktadır.

Gizli hazine olarak adlandırabileceğim Scriptler.

Joomla
Php kodlama diliyle yazılmış dünyada en çok kullanılan scriptler arasında yerini korumaktadır. Güvenliği tartışılmaya açık gibi görünsede sisteme sızma oranları %90 oranında joomlanın onayından geçmemiş bileşenlerden kaynaklandığı webmasterlar ve güvenlik uzmanları tarafından belirtilmektedir. Joomla ile E-Ticaret, Kişisel site, Kurumsal sitelerinizi yapabilirsiniz. Joomlaya PhpBB, MyBB ve SMF Forumları entegre olarak kullanılabilmektedir. Tema olarak ele alınacak olursa Piyasada joomla ile ilgili free(bedava) ve ücretli olarak birçok tema isteğinize göre bulabilirsiniz tabiî ki bununla yetinmeyenler php, html ve css bilgileri dahilinde kendi temalarınıda yazabilirler.
Kurulumuda kullanımı kadar kolaydır birkaç adımda kurulumu tamamlayabilir rahatlıkla sitenizi faaliyete geçirebilirsiniz. Joomlanın en önemli avantajlarından birisi şüphesiz Türkçe desteğinin oldukça fazla olmasıdır, Türkçe olarak eğitim setleri e-booklar özel destek siteleri, eğitim projeleri bulunmaktadır.
Joomla asp olarakta düşünülmüş ve bazı coderler tarafından faaliyete geçirilmiş bir proje ile asp programlama diliylede yazılmıştır fakat bu şu anda internette pek yaygın olmamakla birlikte bilinmemektedirde.
Asp joomla Demosu için: http://www.joomlasp.com
Php joomla Demosu için: http://www.joomlasite.org
Adreslerini Ziyaret edebilirsiniz.
Mambodan da bahsetmek istiyorum.
Mambo önceleri joomla ile ortakdılar yani joomla önceden joomla/mambo adıyla anılmaktaydı Sonra ne olduysa bunlar ayrıldılar mamboda joomla gibi kullanılmaktadır.






PHP Fusion
Php Fusion php programlama dili ileyazılmış GNU/GPL Lisansına sahiptir. Joomla gibi bileşenleri oldukça fazladır fakat sahibi bilinen veyahut sahibi bilinse dahi güvenilmeyen bileşenleri yüklemek sitenize zarar veren şahıslara davetiye çıkarmaktadır.
Mysql database kullanılmaktadır, gerekli dosyaları FTP ile hostunuza attıktan sonra adres çubuğuna www.siteadi.com/setup.php yazarak birkaç adımda kurulumu tamamlayabilir ve sitenizi hizmete açabilirsiniz.
Tema desteği, Blok ve modül desteğide oldukça gelişmiştir. Görsel tema seçenekleri yavaş yavaş joomlaya yaklaşmaktadır. Şu anda en son sürüm olarak v7 bulunmakta ve geliştirilmektedir.
Demo olarak incelemek isterseniz http://php-fusion.co.uk adresine bakabilirsiniz, bu adres ayrıca yapımcıların genel yayın yaptığı uluslar arası adresleridir.


MemHT Portal
MemHT Portal da joomla ve php fusion gibi php programlama dili ile kodlamaları yapılmış, GNU/GPL Lisansına sahip ücretsiz bir portal scriptidir.
Script içerisinde ayrıca kendine özgü bir forumda bulunmaktadır. Banner yönetimi, Haber gönderme, dosya yönetimi ayrıca seo dahil olarak kullanılmaktadır.
Demo için http://www.memht.gen.tr/ adresine gidebilir bu adresten Türk arkadaşlardan destek ve yardım alabilirsiniz.
Temalar için ise http://www.memht.com/gallery_2_Templates.html adresine bakabilirsiniz.


MyBB Forum Sistemi
MyBB Forum sistemi Free (Bedava) forum sistemleri arasında kullanışı ve güvenliği bakımından en kolay olanıdır. SMF İle karşılaştırdığımızda smf den üstün kısmı kolay tema yapılabilmesi, güvenlik ve kullanım ile birlikte seo uygunluğu üstünlükleri vardı. Vbulletin ile karşılaştıracak olursak kusursuz olarak bedava olması vbden üstün tutmaktadır.
Mybb forum sistemi 2005-2006 yılları arasında ülkemizde tanınmış daha sonra yaygınlaşmaya başlamış ve Türkçe destek siteleri açılmıştır. Şuanda son sürüm 1.4.7 dir.
Tema yapımıda küçük css düzenemeleriyle oldukça basit bir halde yapılmaktadır. İzinlerin ayarlanması ve eklentilerin kurulumu ise phpbb ye oranla daha kolaydır. Milworm gibi bug yayınlayan bir sitede bulunan buglara bakacak olursanız forum sistemleri arasında en az bug mybbde bulunduğunu göreceksiniz güvenlik bakımından kusursuz olmasada oldukça iyidir.
Milworm sitesine kayıtlı bulunan son bug 1.2.11 versiyonuna aittir.
Mybb php kodlama diliyle yazılmış ve mysql veritabanı kullanır.
http://www.mybbdestek.com adresinden Türkçe sürümünü indirebilir ayrıca bu siteden ücretsiz olarak destekde alabilirsiniz. Ek olarak Bol çeşitte teması mevcuttur.


DLE Blog Script
DLE Sistemi Ruslar tarafından yazılmış ülkemizde henüz yaygınlaşma aşamasında olan bir blog scriptidir. Wordpress’e alternatif olarak kullanılabilir seo olarak düşündüğümüzde gayet uygun ve düzgün çalışmaktadır. Şuanda Ülkemizde yaygın olmaması sebebi ile pek bilinmemekte bilinenler ise yüzeysel olarak kalmakta. http://www.dleclub.com ve http://www.dleturk.com adreslerinden modül, bileşen ve temaları bulabilirsiniz.
Güvenliğiniz için küçük bir hatırlatma bir sene öncesine kadar dle tanınmaması sebebiyle yeni kuracak olanları tuzağa düşürmek amacıyla www.dleturkiye.com adresiyle bir (sözde) destek sitesi açılmış ve kurulum dosyalarının içerisine birkaç kod yazarak dleyi sitesine kuranların db şifreleri ilgili kişilerin adreslerine gitmekteydi. İnstall.php içini açın ve 440 lı satırlarda xxx@yyy.com gibi bir adres varsa scripti kurmamanız güvenliğiniz açısından önemli olacaktır. Bu satırlarda bir mail adresi olduğu takdirde db şifreleriniz kullanıcı adınız mail adresine gönderilmekte.


Xoops Portal Script
Xoops php dili ile yazılmış genel olarak download sitesi açmak isteyenlerin işlerini son derece kolaylaştıracak olan bir scripttir. Bunun yanında kurumsal olarak da işinizi görecektir kurumsal anlamda örnek göstermek gerekirse www.bmyo.edu.tr adresine bakabilir download sistemi olarak örnek göstermek gerekirse www.gezginler.net adresine bakabilir incelemelerde bulunabilirsiniz.
Xoops php fusion gibi bileşenleri vardır, bileşenleri kod bilginiz yok ise geliştiriciler tarafından güvenli bir yerden indirmeniz tavsiye edilir. Tema bakımındanda oldukça geniş bir ağı bulunmaktadır. http://www.xoopsturkiye.com ve http://xoopshocasi.xoops-tr.com adreslerinden Türkçe dil dosyaları ile birlikte indirebilir çeşitli modül, blok ve temaların yanında ücretsiz olarakda destek alabilirsiniz.


Presta Shop E-Ticaret Script
Prestashop script e-ticaret uygulamaları için özel olarak kodlanmış bir scripttir. Günümüzün ilerleyen teknolojisi ile birlikte KOBİ(Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) ülke çapında satış ve tanıtım yapmak için e-ticaret uygulamalarına önem vermektedir işte bu noktada presta shop ise yardımımıza koşmaktadır. ister kobi sahibi, çalışanı olun ister müşterinize düzgün bir hizmet ile birlikte hızı sunmak isteyin bu noktada presta shop size önemli derecede yardımcı olacaktır. Özellikle kodlama bilgisi olmayanlar için birkaç aşamada bileşenler ve temalar ile istediğiniz gibi e-ticaret sitenizi ortaya çıkarabilirsiniz.
Php dili ile kodlanmış ve Open Software License sahiptir kullanımı ücretsiz olsada yapımcı kısmından linkleri kaldırmak gayri ahlaki bir durum olacaktır.
Presta shop scriptinde joomla gibi birçok bileşeni bulunmaktadır bundada güvenlik için bileşenleri destek sitesi ve orjinal sitesinden indirip kullanmak en doğrusu olacaktır.
Türkçe destek sitesi olarak http://www.presta-tr.com adresine bakabilirsini burada Türkçe demosuda bulunmaktadır ayrıca temalar, bileşenlerde vardır.


1 yorum:

  1. vbulletinin cms sistemini kullandım. işlevsel olmakla birlikte estetik bulmadım. şu an wp kullanıyorum. bilgilendirme için teşekkürler. en kısa zamanda joomlayı test etmeyi düşünüyorum.

    YanıtlaSil

~ Anonim Olarak Yorum Yapabilirsiniz
~ Yorumlarınız Onaylandıkdan Sonra Gösterilir