12 Mayıs 2010 Çarşamba

Adam Olmak ve Grafikerlik

Konu grafiker olmuş fakat adam olamamış insan(!)lara hitaben açılmıştır, bu tip insanlar oldukça fazla olmakla birlikte bir ajansta çalışırlar, Grafik tasarım bölümü mezunlarıdırlar.
Bu cümlem bütün zümreyi kapsamamakta sadece adam olmayanlara hitabendir.    

     Adam Olmak ve Grafikerlik

    Bir söz vardır "Herkes milletvekili olabilir, iş adamı olabilir, siyasetçi olabilir ama sanatçı olamaz." Bu söz günümüzde sanat kavramını anlayamamış grafikerler(!) tarafından oldukça benimsenmiş olacak ki yaptıkları işi çok zor bir meslekmiş gibi gösterme gayesi içerisindeler.
    Cümlemizi biraz değiştirelim "Herkes sanatçı olabilir ama adam olmaz." Şeklinde kullanalım. Sanatçıyı çok mu küçük düşürdük yoksa adamlığı çok mu yükselttik diye aklınıza soru işareti gelebilir. Doğrudur sanatçı o kadar yükseltilecek bir insan değildir fakat adamlık çok yükseklerde bulunan bir erdemdir. Günlük hayatımızda dahi oldukça örnekleri fazladır, okul eğitimine devam edemeyen bir öğrenciyi babası alır sanayi, marangoz, terzihane v.s gibi sanat işleri ile meşgul olan esnafın yanına verir. Çocuk belli bir çıraklık döneminden geçtikten sonra işi öğrenir ve sanatkar olarak devam eder.
   Demek ki sanatçı olmak sanat öğrenmek o kadar zor değilmiş.
   Peki ya adam olmak ?
Adamlığı öğrenmek bu kadar kolay mı ?
   Grafikerler arasında adam olmayan sayısı ne yazık ki adam olandan oldukça fazla,
Grafik tasarım mezunu olan kendisini grafiker(!) olarak nitelendirmekte, grafiker olma yolunda emin adımlar ile ilerleyen çırak diye tabir edebileceğimiz (bazen ustalar tarafındanda açılabilir) insanların açtığı forumları, blog sitelerini oldukça küçük görmekteler. Unuttukları bir nokta varki bu forum sitelerinden oldukça başarılı insanlar çıkıyor. Nasıl ki Anadoluda elektrik mühendisliği okumadığı halde elektrik konusunda parmak ısırtacak buluşlar yapan insanlar var ise forum sitelerinde de parmak ısırtacak, ilham alınacak tasarım yapan arkadaşlarımız var.
   Diğer bir konu ise bir yere gelmiş grafiker olmuş fakat adam olamamış insanlar grafik tasarımı ve photoshop programını öğrenmeye çalışan insanları sınıflandırması ve bunlara birer kulp bulmasıdır. Merak edilen bir nokta ise acaba kendilerini hangi sınıfa koyuyorlar.


Not: Grafik tasarımı, grafikerlik... hakkında düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim.

Yazar benim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

~ Anonim Olarak Yorum Yapabilirsiniz
~ Yorumlarınız Onaylandıkdan Sonra Gösterilir