7 Nisan 2009 Salı

300 Milyon Dolarlık Buton

İki metin alanı, iki buton, bir bağlantı: Eposta adresi, şifre, giriş yap, kayıt ol ve şifremi unuttum.

Bir e-ticaret sitesi. Ziyaretçiler geliyorlar, alışverişlerini yapıyorlar ve gidiyorlar. Bahsi geçen form ise tam ödeme adımından önce geliyor. Bu form, eğer siteye üye iseniz, ödeme bilgilerinizi tekrar girmemeniz için giriş yapabilmenizi sağlıyor veya bilgilerinizi hesabınıza kaydetmenizi.

Buraya kadar her şey normal görünüyor değil mi? Ancak sitenin satışları pek de iyi değil. Hatta düşüş bile gösteriyor. Bunu düzeltmek için firma Jared M. Spool ve ekibini tutuyor.

Jared ve ekibi incelemelere başlıyorlar. Form gayet normal, tasarımı gayet kullanışlı. Ancak bir sorun olmalı ki satışlar kötü gidiyor. Jared, bunun üzerine site üzerinden alışveriş yapan bir grup kullanıcıyla testlerine başlıyor. Kullanıcıların yapması gereken tek şey, siteyi kullanarak alışveriş yapmak.

Teoride düşünülen, bu formun devamlı müşterilerin daha hızlı alışveriş yapmasını sağladığı yönünde. İlk defa gelen müşteriler ise, tekrar gelecekleri için bu formu doldurmaktan çekinmeyecekler.
Testler başlasın


Kullanıcı deneyimi testleri başlıyor. İlk defa alışveriş yapan kullanıcıların devamlı mutsuz olduğu gözlemleniyor. Bazıları ilk defa alışveriş yapıp yapmadığını hatırlayamıyor, olmayan kombinasyonlarla siteye girmeye çalışıyorlar. Bazıları ise buraya alışveriş yapmaya geldim, biriyle ilişkiye başlamaya değil bile diyor. Hemen hemen hepsi ise kayıt olmamak için direniyor.

Direnme nedeni açık. Bana spam mi yapacaklar, benim bilgilerimle ne yapacaklar gibi sorular. Ancak kayıt formunda isim, fatura/gönderim adresi ve ödeme bilgilerinden başka bir şey yok.

Bu ilk alışverişi olmayan, yani devamlı alışveriş yapan kullanıcıların çok az bir kısmı ancak giriş bilgilerini hatırlayabiliyor. Bilgilerini hatırlayamayan kullanıcılar, farklı kombinasyonlarla giriş yapmayı deniyorlar. Sonradan veritabanında yapılan incelemelerde sitenin tüm kullanıcılarının %45'inin birden fazla hesaba sahip olduğu görülüyor. Bazılarının en az 10 hesabı var. Günlük 160.000 kadar kullanıcı ise şifresini hatırlayamadığı için talep gönderiyor. Bu rakamın %75'i asla alışverişlerini tamamlamıyor.

Sonuç, aslında alışverişi kolaylaştırmak için yapılan bu form aslında satışları düşüren en büyük etken.
$300.000.000'lık çözüm

Çözüm ise basit oluyor. Kayıt ol butonunu, Devam et olarak değiştiren tasarımcılar altına bir de not düşüyorlar:

Alışveriş yapmak için kayıt olmanıza gerek yok. Devam et'e basarak ödeme adımına geçebilirsiniz. Gelecek alışverişlerinizi daha hızlı gerçekleştirmek için dilerseniz ödeme adımında kayıt olabilirsiniz.

Kaynak: Siberkültür.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

~ Anonim Olarak Yorum Yapabilirsiniz
~ Yorumlarınız Onaylandıkdan Sonra Gösterilir